De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

zaterdag 4 november 2017

ZonMW: Datamanagement bij onderzoek

Datamanagement bij onderzoek
Onderzoekers leveren aan het eind van hun project data op die vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar, herbruikbaar en duurzaam opgeslagen zijn. Daarmee volgt ZonMw de breed toegepaste principes van FAIR-data; data die Findable, Accessible, Interoperable en Reusable zijn. ZonMw heeft daarvoor een werkwijze datamanagement gelanceerd onder de naam 'Toegang tot Data'.
Lees verder

VWS rapporteert over voortgang (inter)nationaal onderzoek en aanpak antibioticaresistentie
Minister Schippers heeft tijdens het Europees voorzitterschap veel aandacht besteed aan de aanpak van antibioticaresistentie. De nadruk lag op de noodzaak om tot actie over te gaan. Afstemming van (inter)nationale onderzoeksagenda's maakt hier deel van uit.
Lees verder

Prof. dr. Jeroen Geurts nieuwe voorzitter ZonMw
Prof. dr. J.J.G. (Jeroen) Geurts (1978) is de nieuwe voorzitter van ZonMw. Tevens wordt hij per 1 januari 2017 lid van de Raad van Bestuur van NWO. Begin 2019 wordt de integratie van Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMw) als vierde domein in NWO voorzien. Hij gaat deze functie combineren met zijn werkzaamheden als wetenschapper bij VUmc.
Lees verder

Samen met kennis de praktijk verbeteren: tips voor gemeentelijke organisaties
Werkt u bij een gemeente en vraagt u zich af of uw beleidsaanpak optimaal werkt? Of wilt u weten hoe u het effect van uw aanpak kunt vergroten? Onderzoek kan daarbij helpen. De brochure Samen met kennis de praktijk verbeteren geeft tips en voorbeelden van wat onderzoek in uw gemeente kan betekenen voor de praktijk.
Lees verder

Mediator 18: 'Er wordt te weinig kennis ontwikkeld en toegepast'
Het werk van Nederlandse verpleegkundigen en verzorgenden behoeft meer wetenschappelijke onderbouwing. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe gaat een verpleegkundig leiderschapsprogramma hieraan bijdragen? Mediator vroeg het Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht.
Lees verder

Eerste subsidieoproep Kennisprogramma Gender en Gezondheid open
Vanaf vandaag kunnen onderzoekers een subsidieaanvraag indienen bij het Kennisprogramma Gender en Gezondheid. Het is de eerste subsidieoproep vanuit dit programma. De oproep richt zich op kennissyntheses en reviews op het terrein van gender en gezondheid. De nadruk ligt hierbij op vrouwspecifieke aspecten van preventie, gezondheid en ziekte.
Lees verder

ZonMw kent 25 Veni's toe aan talentvolle onderzoekers
ZonMw heeft 25 jonge, recent gepromoveerde onderzoekers een Veni-subsidie toegekend. Elke onderzoeker krijgt 250.000 euro. Met deze financiering kunnen de zeer getalenteerde wetenschappers gedurende een periode van 3 jaar onderzoek doen.
Lees verder

Nieuwe richtlijn voor werkwijze en samenwerking rondom lijkschouw
Met de richtlijn 'Lijkschouw voor behandelend artsen' geeft het NHG aanbevelingen voor de werkwijze rondom lijkschouw en de samenwerking met de gemeentelijk lijkschouwer en de politie.
Lees verder

3 miljoen euro voor pilot Replicatiestudies
ZonMw gaat samen met NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen een pilotprogramma Replicatiestudies uitvoeren. NWO trekt hiervoor 3 miljoen euro uit. Naar verwachting wordt de eerste subsidieoproep in september opengesteld.
Lees verder