De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

donderdag 16 november 2017

Paul Lebbink: Bewaak toegang tot bereidende apotheker

Paul Lebbink: Bewaak toegang tot bereidende apotheker
Apothekers kunnen hoge medicijnkosten beteugelen, maar niet zonder steun van overheid of zorgverzekeraars, schrijven Paul Lebbink en Arwin Ramcharan.(NRC Next)
Lees verder

Controlerende pillen stap te ver?
De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft voor het eerst een enrsquo;slimme pilenrsquo; goedgekeurd, die de behandelend arts via een sensor meldt of het geneesmiddel is ingenomen. Nederlandse medicijngebruikers staan echter niet te popelen om dergelijke pillen te slikken, blijkt uit onderzoek door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).
Lees verder

Fors dispuut over peperduur nieuw medicijn tegen spierziekte
Het ministerie van Volksgezondheid ligt, na een maandenlange impasse over het middel Orkambi tegen taaislijmziekte, opnieuw in de clinch met een Amerikaanse fabrikant over de verstrekking van een nieuw en peperduur medicijn. Ditmaal gaat het om het geneesmiddel Spinraza, dat het leven van kinderen met een zeldzame spierziekte verbetert.(AD)
Lees verder

UMC Groningen voert met elektronisch patiëntendossier 'grootste operatie ooit' uit
Sinds het landelijk elektronisch patiëntendossier sneuvelde in de Eerste Kamer heeft bijna elk ziekenhuis een eigen epd ingevoerd. Het UMC Groningen begint er binnenkort mee. En alle verloven zijn ingetrokken. 'Dit is onze grootste operatie ooit.'(Volkskrant)
Lees verder

Digitale pil komt er: dokter kijkt mee of je ze slikt
Een doorbraak voor digitale, slimme pillen. Voor het eerst heeft de Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA een slimme pil goedgekeurd. De pil kan dokters vertellen of en wanneer patiënten hun medicijnen innemen. (Telegraaf)
Lees verder

Apotheek Martini Ziekenhuis nu tevens 24/7 dienstapotheek
Bij het Martiniziekenhuis in Groningen is sinds kort nu ook een huisartsenspoedpost gevestigd. Dat heeft het mogelijk gemaakt dat de Martini Apotheek nu ook de dienstapotheek is voor Groningen en Noord-Drenthe. Dat houdt in dat vanaf nu de apotheek open is voor mensen die in de avond en nacht hun medicijnen moeten ophalen.
Lees verder

Na afblazen landelijk epd wordt aan vervanger gewerkt waarbij patiënt bepaalt welke informatie gedeeld wordt
Zes jaar na het afblazen van het Landelijk Elektronisch Patiëntendossier wordt in betrekkelijke stilte toch gewerkt aan een systeem voor digitale uitwisseling van medische data. MedMij moet mogelijk maken dat patiënten zelf hun gegevens verzamelen in een persoonlijke gezondheidsomgeving. Anders dan bij het landelijk EPD bepaalt de patiënt welke informatie gedeeld mag worden.(Volkskrant)
Lees verder