De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

donderdag 9 november 2017

NVZ: Richtlijnen lastige opgave voor ziekenhuisbestuurders

Richtlijnen lastige opgave voor ziekenhuisbestuurders

Ziekenhuisbestuurders zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van zorg die geleverd wordt in hun instelling. Wat goede zorg is, is onder andere beschreven in richtlijnen. Oorspronkelijk hadden deze richtlijnen tot doel om de kennis van professionals up-to-date te houden. Steeds vaker worden ze echter ook gebruikt voor andere doelen, zoals toezicht en handhaving. Implementatie en borging van al deze richtlijnen stelt ziekenhuisbestuurders voor een 'mission impossible'. Zo blijkt uit het proefschrift van Louise Blume, getiteld Tools or Rules? The utility and limitations of guidelines in Dutch hospitals.

Lees verder

Afspraken uit pensioenaftoppingsakkoord uitgewerkt in nieuwe AMS

De NVZ, de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) hebben de afspraken over het pensioenaftoppingsakkoord nader uitgewerkt in de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS). In plaats van de teruggave via het Budget Organisatorische Eenheid (BOE) te laten plaatsvinden, wordt deze individueel toegerekend, door de salarissen per 1 januari 2017 structureel te verhogen.

Lees verder

Reageer op de open consultatie BGZ en ZIB's

Het Informatieberaad nodigt u uit te reageren op de open consultatie BGZ en ZIB's. De BGZ is een van de informatiestandaarden die is opgenomen in het VIPP-programma. Uw reactie kunt u tot en met 17 november indienen via prio@informatieberaad.nl.

Lees verder

Monitorrapportage Kwaliteitsimpuls 2016 verschenen

Ziekenhuizen, categorale instellingen en revalidatieklinieken zijn in 2016 volop bezig geweest met de uitvoering van strategisch opleidingsplannen. Zo werd het strategisch opleidingsbeleid zo veel mogelijk verankerd in de financiƫle- en beleidscyclus. Veel aandacht ging uit naar organisatiebrede scholingstrajecten, toepassingen van nieuwe leervormen en verbetering van het leerklimaat. Dat blijkt uit de KiPZ-monitor 2016, die vandaag uitkwam.

Lees verder