De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

dinsdag 14 november 2017

Nieuwe organisatie voor brandwondenzorg

Nieuwe organisatie voor brandwondenzorg
De drie Nederlandse brandwondencentra, in Groningen, Beverwijk en Rotterdam, zijn een nieuwe organisatie gestart: Brandwondenzorg Nederland. Daarmee wordt de bestaande samenwerking verder geïntensiveerd.
Lees verder

SEH-artsen willen meer aandacht voor mensenhandel
Spoedeisende Hulpartsen willen meer gaan doen in de strijd tegen mensenhandel. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen in reactie op een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Geweld tegen Kinderen.
Lees verder

'Duitse verpleger doodde zeker honderd patiënten'
Een Duitse ex-verpleger wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van ongeveer honderd patiënten in ziekenhuizen in Oldenburg en Delmenhorst in de deelstaat Nedersaksen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag in Oldenburg bekendgemaakt, na afloop van het toxicologisch onderzoek.
Lees verder

RVS: 'Overheid moet farmaceuten harder aanpakken'
De overheid moet fabrikanten van geneesmiddelen veel harder aanpakken om 'maatschappelijk aanvaardbare' prijzen af te dwingen, staat in een adviesrapport van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Daarvoor zou ook de onderhandelmacht van de overheid vergroot moeten worden.
Lees verder

Schoppen tegen hoofd jonge vechtsporter mag niet meer
Jonge vechtsporters mogen vanaf volgend jaar elkaar niet meer naar het hoofd trappen of stoten.
Lees verder

CASA-abortuskliniek failliet verklaard
De landelijk opererende abortusorganisatie CASA Klinieken is failliet verklaard, zo heeft de curator Marc Udink donderdag bekendgemaakt. Hij verwacht dat de gehele organisatie een doorstart kan maken en dat slechts enkele van de in totaal ongeveer honderd voltijdbanen (fte) verdwijnen.
Lees verder

RVS: 'Ontwikkeling geneesmiddelen kan beter en goedkoper'
Als farmaceutische bedrijven na onderhandeling niet bereid zijn maatschappelijk aanvaardbare prijzen voor hun product te vragen, moet de overheid gebruikmaken van de mogelijkheden die internationale regelgeving biedt. Bijvoorbeeld door misbruik van de machtspositie van fabrikanten aan te pakken, magistrale bereiding door apothekers te stimuleren, patiënten toe te staan op recept van een arts zelf geneesmiddelen via internet te bestellen, en dwanglicenties te verlenen.
Lees verder

Helft wereldbevolking op doktersconsult van paar minuten
Bijna de helft van de mensen die een huisarts bezoeken, staat binnen vijf minuten weer op straat. Dit blijkt uit een groot, internationaal onderzoek in BMJ Open naar de duur van huisartsconsulten wereldwijd.
Lees verder

Gentherapie en huidtransplantatie redt kind
Huidtransplantatie na een combinatie van gentherapie en stamceltechnieken met een vrij spectaculair resultaat bij een doodzieke jongen, daarover berichten Tobias Hirsch e.a. in Nature. Het gaat om een 7-jarig jongetje met junctionele epidermolysis bullosa (JEB), een zeldzame erfelijke ziekte, waarbij de epidermis losraakt van de dermis, zich blaren en wonden vormen en uiteindelijk ook huidkanker.
Lees verder

Bruins: 'Zorgverzekeraars voeren verstandige boekhouding'
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vindt dat zorgverzekeraars verstandig handelen door een ruime solvabiliteitsmarge aan te houden. Volgens hem voorkomen ze extreme premieschommelingen voor verzekerden én financiële onstabiliteit voor zichzelf door niet alle reserves en resultaten direct in te zetten voor premiedalingen.
Lees verder

Zorgpremies bekend, meeste stijgen licht
Kort voor het verlopen van de deadline hebben vrijwel alle zorgverzekeraars zaterdag hun premie voor 2018 bekendgemaakt. De meeste maandpremies komen uit tussen 116 en 119 euro, met twee uitschieters naar onderen: DSW (min 0,50 euro naar 107,50) en OHRA (plus 3,40 euro naar 107,95).
Lees verder

Medicinale cannabis niet in basispakket
Medicinale cannabis zal niet worden opgenomen in het basispakket, als het aan het Zorginstituut ligt. Er is te weinig bewijs dat de cannabis daadwerkelijk effectief is bij ziektebeelden als chronische pijn, slaapstoornissen, en misselijkheid en duizeligheid door chemotherapie, zo schrijft het Zorginstituut aan minister Bruins van Medische Zorg.
Lees verder

WMA vraagt om vrijlating arts met doodstraf
De World Medical Association (WMA) heeft de Iraanse autoriteiten gevraagd de doodstraf in te trekken die is opgelegd aan arts rampengeneeskunde Ahmadreza Djalali, en hem onmiddellijk vrij te laten. Het is nog onbekend wanneer het hoger beroep tegen de strafeis dient.
Lees verder

Pamperen of zorgplicht?
We komen er niet uit vanmiddag. De zitting is al anderhalf uur geleden gesloten. De temperatuur in de raadkamer loopt op. Over één klachtonderdeel worden we het maar niet eens. Mocht de bedrijfsarts de begeleiding op eigen initiatief beëindigen?
Lees verder

Van Rijn in bestuur Reinier Haga Groep
Voormalig staatssecretaris Martin van Rijn van VWS is benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van de Reinier Haga Groep. Hij gaat leidinggeven aan een groep gefuseerde ziekenhuizen met vestigingen in Den Haag, Delft, Voorburg en Zoetermeer.
Lees verder

Verzekeringsarts wil weg bij UWV
30 procent van de verzekeringsartsen die bij UWV werken, zou die organisatie willen verlaten. Zij zouden dan bij een nieuw bedrijf willen werken, waarbij ze ingehuurd kunnen worden door UWV.
Lees verder

Beginnerspaniek
Assistenten onderling praten er nauwelijks over. Het is een gegeven en daar heb je het mee te doen. De angst voor eventueel verlies van een baan of het niet geschikt worden bevonden voor een vervolgopleiding, staat meer op de voorgrond dan al het andere.
Lees verder

121 duizend sporters in ziekenhuis met blessure
Circa 121 duizend mensen hebben zich vorig jaar met een sportblessure gemeld bij de Spoedeisende Hulp. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum VeiligheidNL. De meest behandelde kwetsuren (35.800) ontstonden op het voetbalveld.
Lees verder

Slavin tegen onvruchtbaarheid
Al vierduizend jaar geleden werd de diagnose onvruchtbaarheid gesteld. Dat blijkt uit het spijkerschrift op een kleitablet uit de Assyrische tijd, die in 1925 samen met meer dan duizend andere kleitabletten werd gevonden in Kültepe.
Lees verder

Opleiding tot psychiater lastiger voor allochtone aios
De kans dat een aios psychiatrie met een migratieachtergrond de opleiding voortijdig verlaat is bijna vier keer groter dan bij een opleidingsgenoot met een autochtone achtergrond.
Lees verder