De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

donderdag 23 november 2017

Linkse oppositie samen tegen farmaceuten

Linkse oppositie samen tegen farmaceuten
De linkse oppositie wil de macht van de medicijnfabrikanten breken. Die kunnen nu nog te veel vragen voor hun medicijnen, vinden GroenLinks, SP en PvdA, en daarvan zijn patiënten de dupe.
Lees verder

Nobelprijswinnaars steunen ter dood veroordeelde arts
Een comité van 75 Nobelprijswinnaars komt op voor de tot de doodstraf veroordeelde arts rampengeneeskunde Ahmadreza Djalali. Zij vragen om zijn vrijlating. Ook de belangenorganisatie van Europese universiteiten vraagt hierom bij de Iraanse autoriteiten.
Lees verder

LHV lanceert plan voor 'ouderenvriendelijke samenleving'
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) lanceert met negentien andere partijen een pleidooi voor een 'ouderenvriendelijke samenleving'.
Lees verder

OLVG behandelde in 2016 meeste patiënten
Het OLVG behandelde in 2016 214 duizend patiënten, het grootste aantal van alle Nederlandse ziekenhuizen.
Lees verder

Poging om medische informatie uit sleepwet te houden mislukt
De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een vergeefse poging gedaan om medische gegevens uit te zonderen van de 'sleepwet'. Een motie met een strekking daartoe kreeg dinsdag onvoldoende steun in de Tweede Kamer.
Lees verder

Keten beveiligt medicatieoverdracht
Wie medicijnen voorschrijft, weet dat bij de overdracht van een patiënt in de keten fouten gemaakt kunnen worden. Apothekers en huisartsen in Zuid-Limburg bedachten acht maatregelen om dat risico te beperken.
Lees verder

Waarom toetsen we niet vóóraf?
'Psychiaters te bang voor euthanasie', kopte de NRC laatst uitdagend. Is 'bang' vanuit evolutionair perspectief niet juist een gepaste emotie bij potentieel gevaar? In de dagelijkse praktijk is er veel onrust en controverse onder psychiaters over wat misschien wel het meest complexe en lastigste domein is van ons vak: euthanasie.
Lees verder

Apotheker gaat Orkambi namaken
De Haagse apotheker Paul Lebbink gaat een duur middel voor patiënten met taaislijmziekte namaken. Dinsdag verklaarde hij tegenover de NOS het medicijn veel goedkoper te kunnen leveren dan de producent Vertex, die het op de markt brengt onder de naam Orkambi.
Lees verder

M@ZL
Nederland is het land met de gelukkigste kinderen, wijst onderzoek uit. Als jeugdarts en moeder maakt zo'n conclusie me natuurlijk erg tevreden.
Lees verder

Geneeskundestudent ontwikkelt antikaterpil
Geneeskundestudent Niels Pesser heeft een pil ontwikkeld die bij overmatig alcoholgebruik een kater zou moeten voorkomen.
Lees verder

Missen
In het afgelopen decennium ben ik talloze malen 'uitgerukt' voor personen die onder artikel 3 van de Politiewet in tijdelijke bewaring gesteld waren; in de volksmond beter bekend als 'verwarde personen'.
Lees verder

Schrappen, en wel nu
Dat zorgprofessionals veel tijd besteden aan administratie weten we allang, maar dat dat gemiddeld 40 procent van hun werk beslaat, is ronduit verbijsterend.
Lees verder

Schadevergoeding na baarmoederverwijdering
Het ziekenhuis VieCurie in Venlo moet een Poolse patiënte een schadevergoeding van 30.000 euro betalen.
Lees verder

Includeer kankeroverlevers bij oncologisch onderzoek
Eén op de vijf patiënten met een nieuwe kankerdiagnose, heeft al eerder kanker gehad. Dit concluderen Caitlin Murphy e.a. op basis van analyse van de Amerikaanse kankerregistraties.
Lees verder

Artsen ontwikkelen veiligheidsspel
Een nieuw spel moet het denken en praten over patiëntveiligheid nog verder stimuleren.
Lees verder

Antonie Kamerling Award naar psychiater Menno Oosterhoff
Met zijn boek Vals Alarm heeft psychiater en Medisch Contact-blogger Menno Oosterhoff de eerste Antonie Kamerling Award gewonnen.
Lees verder

Amerikaanse teamarts turnsters bekent seksueel misbruik
Voormalig teamarts van de Amerikaanse turnbond Larry Nassar heeft tijdens een rechtszaak bekend zeven meisjes seksueel te hebben misbruikt, meldt de NOS.
Lees verder

Luchtverontreiniging hangt samen met slechtere spermakwaliteit
Hoe groter de blootstelling aan fijnstof in de lucht, hoe meer spermacellen een afwijkende vorm hebben. Dit blijkt uit Taiwanees onderzoek van Xiang Qian Lao e.a. dat in Occupational and Environmental Medicine verschijnt. De spermaconcentratie neemt overigens ook toe met hogere blootstelling.
Lees verder

Top Orkambi-producent verdient exorbitant
De top van het bedrijf Vertex, dat het geneesmiddel Orkambi produceert, verdiende in 2016 met zes man 46,7 miljoen dollar; 2,7 procent van de totale omzet.
Lees verder

Schrappen en schrapen
Het kan niemand ontgaan zijn: de roep om de procedure- en regelgekte een halt toe te roepen wordt steeds luider. Door een drietal eisen op de deur van VWS te 'spijkeren', nam een groepje huisartsen ('Het roer moet om', HRMO) in 2015 het voortouw. In de afgelopen paar jaar is er wel iets bereikt, maar het kan en moet echt beter.
Lees verder