De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

vrijdag 17 november 2017

Keuzes

Keuzes
Vorige week heette ik een jonge collega welkom in onze keuken. Hij wilde toch nog eens kijken in een huisartsenpraktijk. Het hebben over hoe ik praktijk en onderzoek combineer.
Lees verder

Kleinzielig en groothartig
Max Pam, columnist en schrijver, heeft weer een boek geschreven. Daar heeft hij acht jaar aan gewerkt. In de Volkskrant vertelde hij, dat het voor hem een enorme desillusie zal zijn als het boek flopt. 'Ik hoop dat het flopt', dacht ik meteen.
Lees verder

UWV overtrad regels verwerking persoonsgegevens
Het UWV heeft de regels voor het verwerken van persoonsgegevens overtreden door medewerkers verzuimbeheersing te laten vragen naar gezondheidsinformatie bij zieke werknemers.
Lees verder

Oxycodon, een nieuwe heroïneplaag
Er wordt in Nederland schrikbarend veel oxycodon voorgeschreven. Tijd om krachtig aan de noodrem te trekken, vindt huisarts Jos van Bemmel.
Lees verder

NIPT
In België is de niet-invasieve prenatale test (NIPT) nu gratis beschikbaar voor alle aanstaande moeders met een verhoogd risico op een kind met downsyndroom en voor een habbekrats (9 euro) voor alle anderen.
Lees verder

'Stop nu met AD Ziekenhuis Top 100'
Het Algemeen Dagblad moet stoppen met de Ziekenhuis Top 100. Dat bepleiten Armand Girbes, hoogleraar intensivecaregeneeskunde aan het VUmc en gezondheidswetenschapper en zelfstandig adviseur Luc Pluijmen in een opiniestuk op de journalistieke website Villamedia.
Lees verder

Kinderarts en …
Wat vindt u: moet een specialist zich eerst en vooral richten op de medische inhoud van zijn vak, of juist uitdaging en verdieping zoeken in andere competenties? Ga je vooral de diepte of de breedte in?
Lees verder

Belangen
Het overstapseizoen is weer begonnen. Tot het eind van het jaar worden we weer overspoeld door commercials die ons moeten overhalen van zorgverzekeraar te wisselen.
Lees verder

ZN: Consumentenbond stookt en profiteert
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) haalt hard uit naar de Consumentenbond om het 'creëren van onrust' rond contractafspraken met ziekenhuizen.
Lees verder

Endovasculaire aanpak aneurysmaruptuur de moeite waard
Een endovasculaire behandeling van een gebarsten aneurysma van de abdominale aorta (AAA) lijkt op middellange termijn beter dan een open ingreep. Dit is de conclusie van de Improve-trial-onderzoekers, die de driejaarsresultaten in The BMJ beschrijven.
Lees verder

Beter inleiden bij oudere moeders mogelijk verstandig
Bij vrouwen die boven hun 35ste jaar voor de eerste keer een kind krijgen, is inleiden van de bevalling in de 40ste week geassocieerd met een kleinere kans op perinataal overlijden van hun kind. Dit blijkt uit observationeel onderzoek van Hannah Knight e.a. dat in PLOS Medicine verschijnt.
Lees verder

Verband tussen zout, hypertensie en darmflora
Mogelijk loopt de associatie tussen zoutconsumptie en hypertensie onder meer via beïnvloeding van de darmflora. Dat althans lijkt de voornaamste conclusie van een studie verschenen in Nature.
Lees verder

Ggz: minder regelgekte en meer zorg
Onder het motto: 'Minder regelgekte, meer zorg' start GGZ Nederland een campagne die ervoor moet zorgen dat de administratieve rompslomp in de sector vermindert. Inzet is het aantal regels te halveren en de tienduizenden mensen met psychische problemen de juiste zorg te geven.
Lees verder

Buikpatiënt blijft thuis om gebrek toiletten
Een gebrek aan openbare toiletten weerhoudt één op de vier buikpatiënten ervan om regelmatig de deur uit te gaan, blijkt
Lees verder

Ruim 70 procent Nederlanders kreeg in 2016 een recept
Vorig jaar kreeg 71 procent van de Nederlanders ministens één geneesmiddelvoorschrift. Het meest voorgeschreven medicijn in de huisartsenpraktijk is een maagzuurremmer. Dat meldt Nivel Zorgregistraties vandaag.
Lees verder

Een episch gedicht
Dit jaar geeft de Sint aan het mooie UMCG een prachtig en gloednieuw EP-dossier!
Lees verder

Week van de werkstress
Kennelijk vinden we het nodig dat we een extra inspanning doen om werknemers fris en fruitig te houden zodat ze niet omvallen en hun pensioen niet halen.
Lees verder

Artsen bespreken in Vaticaan of euthanasie onethisch is
De World Medical Association (WMA) vergadert vandaag in het Vaticaan over euthanasie. Artsenfederatie KNMG is aanwezig en pleit ervoor dat euthanasie niet langer 'onethisch' wordt genoemd in het WMA-standpunt.
Lees verder

'Kansen in hiv-bestrijding niet gegrepen'
Nederland laat kansen liggen om de hiv-epidemie in het land te beëindigen. Dat stelt het Aidsfonds-Soa Aids Nederland in een reactie op vrijdag gepubliceerde cijfers van de Stichting HIV Monitoring. Het fonds vindt dat onder meer op het gebied van vroege opsporing van hiv-infecties nog wel wat te winnen is.
Lees verder

Apothekers klagen: meer zorg voor minder geld
Apothekersorganisatie KNMP zegt dat apothekers steeds meer zorg voor minder geld moeten leveren. 'De zorgvraag is in zes jaar tijd met 26 procent toegenomen, terwijl de nettovergoeding daalde.'
Lees verder