De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

maandag 20 november 2017

Drieënhalf miljoen mensen per jaar een zalf of crème

Drieënhalf miljoen mensen per jaar een zalf of crème
Openbare apotheken verstrekten in 2016 aan ongeveer 3,5 miljoen mensen minstens één keer een geneesmiddel voor toepassing op de huid, dat is opgenomen in het basispakket. In totaal ging het daarbij om 8,1 miljoen verstrekkingen. Dat is ongeveer 1% meer dan in 2015.
Lees verder

NICE recommends routine NHS funding for new breast cancer drugs
NICE's approval of palbociclib is good news for cancer patients like me across the country. On Tuesday Just Treatment delivered a petition from over 19,500 people to Pfizer, demanding they drop their price. Weenrsquo;re glad Pfizer responded to our campaign, acknowledged that their price was too high, and reduced it. (BMJ)
Lees verder

Kamerbrief over voortgang geneesmiddelenbeleid
Minister Bruins (Medische Zorg) informeert de Tweede Kamer over de voortgang en resultaten van het geneesmiddelenbeleid. Het gaat dan onder meer over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van geneesmiddelen.
Lees verder

Apothekers leveren meer zorg voor minder geld
Waar alle zorgkosten zijn toegenomen, leveren apothekers meer zorg voor minder geld. De zorgvraag is in 6 jaar tijd met 26% toegenomen, terwijl de netto vergoeding daalde. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. De NOS berichtte op 15 november nog dat de omzet van zorgpraktijken in 10 jaar tijd met 50% steeg.
Lees verder

De keiharde lobby voor een extreem duur medicijn
Meer dan een jaar lobbyde een farmaceut voor een duur medicijn tegen taaislijmziekte enndash; dat de minister uiteindelijk besloot te vergoeden. Reconstructie van een lobby met verborgen belangen en vals spel.(NRC Handelsblad)
Lees verder

Arts heeft minder tijd voor patiënt door 'onzinnige' administratie
Artsen zijn bijna de helft van hun werktijd kwijt aan administratie, waarvan ze het gros enlsquo;onzinnigenrsquo; vinden. Dat gaat ten koste van de aandacht voor patiënten en het werkplezier. Vooral het Elektronisch Patiëntendossier zorgt voor veel frustratie. Dat blijkt uit onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten en de organisatie voor zorgprofessionals (VvAA).(AD)
Lees verder

Sluiproute voor peperduur middel tegen spierziekte
Een peperduur medicijn dat patiënten met de spierziekte SMA verlichting kan bieden mag gewoon door Nederlandse apothekers worden nagemaakt. Dat zegt een belangrijke zorgadviseur van minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Via deze sluipweg kan het kabinet, in het algemeen belang, de fabrikant onder druk zetten voor een betere prijs. (AD)
Lees verder