De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

dinsdag 10 oktober 2017

Gehandicaptenzorg: Driehoekskunde: De 3 basispassen om te ‘dansen’ met ouders in de zorg*

Driehoekskunde: De 3 basispassen om te 'dansen' met ouders in de zorg*
Samenwerken met ouders in de zorg voor hun kind met een beperking is als een dans. Het leren van de basispassen, waarmee het lukt om ouders hun kind aan jou toe te vertrouwen, kost jaren van oefening. Chiel Egbert schrijft over de 3 basispassen volgens de Driehoekskunde. | Illustratie Josje van Koppen
Lees verder

Prijsvraag voor proefschriften verstandelijk gehandicaptenzorg
De Ds. Visscherprijs wordt donderdag 22 maart 2018 voor de twaalfde keer uitgereikt. Dat gebeurt aan een onderzoeker die een waardevol proefschrift heeft gepubliceerd op het gebied van (ondersteuning van en zorg aan) mensen met een verstandelijke beperking. Wie in aanmerking wil komen voor deze prijs, of juist iemand voor wil dragen, heeft nog tot 1 november de tijd.
Lees verder

Onderzoek naar palliatieve zorg bij mensen met een verstandelijke beperking
Met zijn lectorale rede 'Goede levenseindezorg als kenmerk van een solidaire, inclusieve en beschaafde samenleving' heeft onderzoeker Michael Echteld het startschot gegeven voor het lectoraat Zorg rond het Levenseinde (Zrl) van Avans Hogeschool. Het doel: komen tot excellente levenseindezorg, zodat iedereen tot een waardig levenseinde kan komen met de best mogelijke kwaliteit van leven.
Lees verder

Studiedag Onveilige hechting
Welke kennis is nodig om als begeleider goed aan te sluiten op mensen met een verstandelijke beperking en hechtingsproblemen? Hoe bied je deze getraumatiseerde mensen toch een veilige omgeving? Dit leer je op de Klik studiedag op 8 juni in den Bosch. Coach Mieke Janssens en twee trainingsacteurs maken in gespeelde situaties de interactie zichtbaar tussen de begeleider en cliënten met...
Lees verder

VraagApp moet zelfstandigheid van mensen met lichte verstandelijke beperking vergroten
Veel mensen met een lichte verstandelijke beperking (lvb) willen graag een zo zelfstandig mogelijk leven leiden. Er komen steeds meer hulpmiddelen op de markt die tegemoetkomen aan die wens. Zoals de VraagApp. Hiermee kunnen mensen met een lvb via een netwerk van vrijwilligers antwoord krijgen op alledaagse vragen.
Lees verder

Nieuwe leerstoel Vaktherapie onderzoekt effectiviteit van creatieve therapie
Vaktherapie (voorheen meestal creatieve therapie genoemd) is volop in beweging. Dat blijkt onder meer uit de benoeming van Susan van Hooren tot bijzonder hoogleraar Vaktherapie aan de Open Universiteit. Het is binnen Nederland de eerste leerstoel die kijkt naar de werking en effectiviteit van vaktherapie, die vooral gebruikt wordt in de behandeling en ondersteuning van mensen met psychische...
Lees verder

Vijftig jaar onderwijs aan kinderen met communicatief meervoudige beperking
In Sint-Michielsgestel staat de Kentalis Mariëlla-school, waar vijftig jaar geleden het eerste onderwijs aan dove leerlingen met een verstandelijke beperking werd gegeven. Er is sindsdien enorm veel veranderd. Tijdens de jubileumviering blikten leerlingen en docenten van toen en nu terug.
Lees verder