De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

vrijdag 29 september 2017

PW: Huisbezoek apotheker nuttig na ontslag uit het ziekenhuis

Huisbezoek apotheker nuttig na ontslag uit het ziekenhuis
Openbaar apothekers hebben een belangrijke rol bij het borgen van de medicatieveiligheid na ontslag uit het ziekenhuis. Het afleggen van een huisbezoek kan een essentieel onderdeel zijn. Ook is de samenwerking tussen artsen en apothekers in zowel eerste als tweede lijn cruciaal, betoogt promovendus Rik Ensing.
Lees verder

Concentratiebeperking van vancomycine is te streng
Vancomycine-infusen die in ziekenhuisapotheken worden bereid voor toediening in de thuissituatie, worden omgeven met vele voorzorgen. Het lijkt er echter op dat het huidige maximum van 10 mg/mL een te sterke beperking oplegt: patiƫnten met een dosisbehoefte boven 2400 mg/24 uur zouden niet met een elastomeerpomp behandeld kunnen worden.
Lees verder

Inflammatoire longziekten te lijf met enzymremmers
Een histondeacetylaseremmer, behorend tot een klasse medicijnen die in de kliniek al worden gebruikt voor de behandeling van kanker, bleek in een muismodel effectief tegen COPD. De remmer verminderde de ontstekingsreactie sterk, concludeert Thea van den Bosch op basis van haar promotieonderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor inflammatoire longziekten.
Lees verder

Stamceldonor zonder twijfels
De kans op een match was 1 op 50.000.
Lees verder