De laatste ontwikkelingen in de zorg, zowel nieuws van en voor de Care & Cure, met zorg gebracht. Suggestie? Vertel het onze redactie. Tip: bekijk deze bijzondere film over de zorg.

donderdag 28 september 2017

Gehandicaptenzorg: Dementie: Een verwarrende wereld*

Dementie: Een verwarrende wereld*
Het is verraderlijk om de verandering en achteruitgang bij cliënten die ouder worden toe te schrijven aan hun verstandelijke beperking. Vaak spelen er ouderdomskwalen als dementie. Door de ziekte te herkennen en je te verplaatsen in de belevingswereld van iemand met dementie, voorkom je veel stress bij je cliënt. Verslag van een lezing van de Schotse onderzoekster Diana Kerr, gespecialiseerd in...
Lees verder

Zorgboer promoveert op onderzoek naar succes zorgboerderij*
De zorgboerderij was twintig jaar geleden nog een relatief zeldzaam fenomeen. Maar dat veranderde razendsnel. Eind jaren 90 telde Nederland er 75, maar in 2015 waren het er al ruim 1100. Zorglandbouwexpert Jan Hassink van Wageningen University & Research onderzocht wat de succesfactoren van het verschijnsel zijn. Hij promoveerde onlangs op dit onderwerp aan de Universiteit van Amsterdam.
Lees verder

Project Prisma: Inclusie is 'Meer dan recht alleen'
De Brabantse zorgorganisatie Prisma heeft eind 2015 samen met cliënten en vertegenwoordigers het VN-verdrag voor de gelijke rechten voor mensen met een beperking ondertekend. Het was de aftrap van het anderhalf jaar durende project 'Meer dan recht alleen' dat Prisma samen met Zuyd Hogeschool Heerlen deed. Het doel was om inclusie zo goed mogelijk in te bedden in de zorg die de organisatie levert....
Lees verder

Vlaamse kunstenaars met verstandelijke beperking lanceren kledinglijn
Vijf kunstenaars met een verstandelijke beperking die al jarenlang met textiel werken, hebben onlangs in Museum Texture te Kortrijk hun allereerste modecollectie gepresenteerd onder de naam Amili Haha. In twee uitverkochte shows werden de 44 creaties door modellen getoond. De kunstenaars staan vooral bekend om het experimenteren met stoffen, materialen en vormen.
Lees verder

JobAcademie helpt jongeren met lichte verstandelijke beperking aan betaalde baan
Het werkbegeleidingstraject Job Academie in de regio Rotterdam heeft een succesvol eerste jaar achter de rug. Van de twaalf leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die een jaar stage liepen in het Schiedamse Franciscus Vlietland Ziekenhuis hebben er acht een betaalde baan aan overgehouden. Coördinator Paul Meeuwsen spreekt van een groot succes.
Lees verder

Petitie tegen uitsluiting van kinderen met een beperking
De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (Nsgk) is de petitie 'Als ik de kans krijg' gestart. Hiermee wil ze bereiken dat aan de uitsluiting van 250.000 kinderen en jongeren met een handicap een einde wordt gemaakt. De organisatie vindt dat de aanpak van de overheid niet voortvarend genoeg is.
Lees verder

Echt gebeurd: de beste stroom
Cliënten helpen als zij de kans krijgen ook begeleiders graag een handje. Begeleidster Joy de Lange schrijft over een cliënt waarvoor niets te gek is, zoals het opladen van de elektrische vervoersmiddelen van begeleiders. Lees haar anekdote, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.
Lees verder